- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul trebuie să crească taxele până la 1 iulie; măsura nu garantează următoarea tranşă de la FMI
Guvernul ar trebui să adopte până la 1 iulie o ordonanţă de urgenţă de majorare a taxelor şi impozitelor, pentru că orice întârziere ar presupune o creştere mai amplă a acestora, dar măsura nu va garanta intrarea scrisorii de intenţie în board-ul FMI la sfârşitul acestei luni.
Guvernul trebuie să crească taxele până la 1 iulie; măsura nu garantează următoarea tranşă de la FMI (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax foto)
"FMI a scris toată documentaţia pe măsurile de reducere a cheltuielilor, care includeau şi scăderea pensiilor. Este foarte probabil ca data intrării în board a scrisoarii cu FMI pentru sfârşitul acestei luni să fie depăşită", au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
Sursele au precizat că până acum nu a fost stabilit cu cât ar creşte taxele şi impozitele, arătând că sunt mai scenarii, potrivit cărora TVA ar putea urca până la 24%, iar cota unică până la un maxim de 22%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Măsurile de majorare a taxelor ar urma să fie adoptate de la 1 iulie, pentru a permite astfel încadrarea în ţinta de deficit bugetar stabilită pentru sfârşitul acestui an, de 6,8% din PIB.
"Cu cât vom amâna mai mult luarea deciziei, cu atât va fi necesară o creştere suplimentară a acestor taxe", au mai spus sursele citate.
Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.
Decizia Curţii Constituţionale, care respinge articole din legile austerităţii, pune Guvernul în imposibilitatea de a aplica vreuna dintre măsurile prevăzute în respectivele acte normative, întrucât acestea se vor întoarce la Parlament pentru a fi puse în acord cu legea fundamentală.
Autorităţile române s-au angajat în faţa FMI să crească taxele şi impozitele dacă nu reuşesc să reducă deficitul bugetar în limita ţintei de 6,8% din PIB fixată pentru acest an, în principal prin scăderea cheltuielilor, adică prin tăierea salariilor, pensiilor şi transferurilor sociale.
România are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO